Vialanga LogoMama Langa Logo

Waarom is Mama Langa meel eigenlijk zo bijzonder?

March 1, 2021
Dorien Dijkstra

Gerelateerde blogs

Hoe de verkoop van Mama Langa kleinschalige boeren steunt in Ecuador

Lees meer..

Met grote trots presenteren wij, voor het eerst in Europa, Mama Langa meel

Lees meer..

Hoe de verkoop van Mama Langa kleinschalige boeren steunt in Ecuador

Lees meer..

Met grote trots presenteren wij, voor het eerst in Europa, Mama Langa meel

Lees meer..

Leer hoe jouw Mama Langa meel geproduceerd wordt

Lees meer..
Wel eens op een (kinder) feestje geweest waar iemand niet gewoon lekker mee kon eten met de rest vanwege voedingsallergieën? Dat hoeft nu niet meer. Mama Langa meel is een heel ‘inclusief’ meel omdat het super hypoallergeen is. Er zijn nog geen allergieën of overgevoeligheden voor bekend. En het is gewoon lekker!

Mama Langa meel en de malangawortel zijn nog vrij onbekend, wat maakt het zo bijzonder?


Mama Langa meel is puur meel van gemalen Malangaplant wortels, uit Zuid en Midden Amerika. Al rond het jaar nul waren deze authentieke wortels een belangrijke voedselbron voor de Maya’s. Het was hier nog niet verkrijgbaar en Vialanga wil dit meel nu ook voor Europa toegankelijk maken.

Hypoallergeenen inclusief samen eten

Een belangrijke eigenschapvan Mama Langa meel is dat het zeer hypoallergeen is, met mogelijk pro-biotische eigenschappen. Er zijn nog geen allergieën of intoleranties voor bekend. Dit is dus goed nieuws voor mensen en kinderen met darmproblemen, zoals Coeliakie, glutenintolerantie, Crohn’s, Colitus Ulcerosa, Prikkelbare darmsyndroom en andere voedselallergieën. Iedereen moet toch mee kunnen doen als er gezellig samen (dezelfde) dingen worden gegeten.

Naast het feit dat het hypoallergeen is, heeft Mama Langa meel nog een aantal goede eigenschappen wat Mama Langa meel speciaal maakt ten opzichte van veel andere melen:

Hoog in vezels

Voeding met veel vezels geeft een prettig verzadigd gevoel. En belangrijker nog, de vezels zorgen voor goede reiniging van je darmkanaal, wat bijvoorbeeld ontstekingen en verstopping kan voorkomen. Stel je de vezels maar voor als een soort enorme rolborstel die al poetsend door je darmen rolt en ook kleine verstopte inhammetjes schoonveegt.

De meeste mensen in Nederland krijgen te weinig vezels binnen, wat steeds meer leidt tot darmklachten. En helemaal voor darmpatiënten is voldoende ervan binnen krijgen essentieel, maar vaak ook nogal een uitdaging.

Mama Langa meel mag met 6,2 gram per 100 gram zeer hoog in vezels genoemd worden. Niet iedereen heeft altijd evenveel zin in veel groente en fruit of volkorenbrood, maar een lekkere Mama Langa pannenkoek gaat er vaak wel in, bijvoorbeeld ook als ontbijt of mee als lunch.

Constante energieafgifte (laag op de glycemische index)

Soms heb je vrij snel na het eten al weer trek in iets of wil je graag iets zoets. Suiker geeft dan een energiepiek, waarna je weer gauw futloos wordt.

Een constante energie afgifte in je voeding zorgt voor een betere balans in je suikerspiegel, met minder suikerlust-momenten of nare hoge bloedsuikerpieken. Malanga staat lager op de glycemische index dan bijvoorbeeld aardappels. Dat betekent dat koolhydraten minder snel worden opgenomen in het bloed en minder impact hebben op de bloedsuiker, minder schommelingen dus.

Je voelt je bij het eten van Malanga daarom niet alleen snel en prettig verzadigd, maar dat gevoel houdt ook veel langer aan. Het verlangen naar tussendoortjes blijft dan ongemerkt gewoon vaak uit.  

Het kan daarom ook interessant zijn voor bijvoorbeeld mensen die willen afvallen of voor mensen met diabetes, die wel (goede) koolhydraten willen eten.

Voor (duur)sporters is het goede voeding net als voor ieder ander die langer op de maaltijd wil kunnen teren, zoals bijvoorbeeld harde werkers of middelbare scholieren.

Makkelijk verteerbaar (zeer kleine zetmeelkorrels)

Mama Langa meel is bovendien heel gemakkelijk verteerbaar omdat het de kleinste zetmeelkorrels heeft, die tot nu toe zijn ontdekt in een gewas. Zetmeelkorrels worden verteerd in de maag en darmen door onder meer enzymen, die de korrels afbreken (‘knippen’). Omdat de zetmeelkorrels in Malanga zo klein zijn, is het dus veel eenvoudiger verteerbaar.

Hierdoor is het risico op allergische reacties minder en is het ook heel geschikt voor babies en kleine kinderen. In bijvoorbeeld Cuba is het een bekende fles of papvoeding voor babies en kinderen, simpel aangemaakt of gekookt met water of melk.  

Complexe koolhydraten met belangrijke voedingsstoffen

Tenslotte is Mama Langa meel erg voedzaam en bevat complexe koolhydraten vol belangrijke voedingsstoffen.

Dit zijn onder meer:
- Kalium
- calcium
- ijzerr
- iboflavine (vitamine B2)
- foliumzuur (vitamine B9 /B11)

Stoelgang

Uit een vragenlijst die is afgenomen bij een testgroep, blijkt dat mensen die last van hun stoelgang hadden, na het eten van Mama Langa meel veel plezieriger naar de wc kunnen.

Gewoon lekker

En dan tenslotte eigenlijk de allerbelangrijkste eigenschap van Mama Langa meel, namelijk de geur en de smaak. De geur is ietwat nootachtig. Bij de testgroep die pannenkoeken hebben getest werd de smaak omschreven als “net als gewone pannenkoeken” en “een ietwat milde cacao-geur die minder wordt bij het bakken”. Anderen vonden het erg volkoren smaken of heel anders dan alle andere melen. Een grote meerderheid vindt het lekker en zou ze weer willen eten.

Inmiddels zijn er al veel verschillende gerechten en gebak met Mama Langa meel gemaakt. Van taart en cake tot kaas-uienbroodjes, bitterballen, pizzabodem en spaghetti. En gebonden sauzen zoals championsaus voor pasta, ragout, bechamelsaus en gebonden soepen.

Soms is het even zoeken omdat het hier en vaak net wat anders werkt dan tarwebloem, maar de glutenvrije testers zijn over het algemeen zeer blij dat ze nu ook deze dingen weer kunnen eten.

En ook dieetloze testers zijn enthousiast. Zo is het binden van Harira soep met Mama Langa meel fijner dan met tarwemeel, omdat het niet na-dikt. Je hoeft dus een 10 literpan soep niet meer de eerste dag wat dunner te houden, omdat het de volgende dag altijd nog na-stijft. Want aanlengen met water gaat ten koste gaat van de smaak. Met Mama Langa meel is de dikte in één keer goed en die blijft zo.

This is some text inside of a div block.

Waarom is Mama Langa meel eigenlijk zo bijzonder?

Waarom is Mama Langa meel eigenlijk zo bijzonder?

door
Dorien Dijkstra
March 1, 2021

Mama Langa meel en de malangawortel zijn nog vrij onbekend, wat maakt het zo bijzonder?


Mama Langa meel is puur meel van gemalen Malangaplant wortels, uit Zuid en Midden Amerika. Al rond het jaar nul waren deze authentieke wortels een belangrijke voedselbron voor de Maya’s. Het was hier nog niet verkrijgbaar en Vialanga wil dit meel nu ook voor Europa toegankelijk maken.

Hypoallergeenen inclusief samen eten

Een belangrijke eigenschapvan Mama Langa meel is dat het zeer hypoallergeen is, met mogelijk pro-biotische eigenschappen. Er zijn nog geen allergieën of intoleranties voor bekend. Dit is dus goed nieuws voor mensen en kinderen met darmproblemen, zoals Coeliakie, glutenintolerantie, Crohn’s, Colitus Ulcerosa, Prikkelbare darmsyndroom en andere voedselallergieën. Iedereen moet toch mee kunnen doen als er gezellig samen (dezelfde) dingen worden gegeten.

Naast het feit dat het hypoallergeen is, heeft Mama Langa meel nog een aantal goede eigenschappen wat Mama Langa meel speciaal maakt ten opzichte van veel andere melen:

Hoog in vezels

Voeding met veel vezels geeft een prettig verzadigd gevoel. En belangrijker nog, de vezels zorgen voor goede reiniging van je darmkanaal, wat bijvoorbeeld ontstekingen en verstopping kan voorkomen. Stel je de vezels maar voor als een soort enorme rolborstel die al poetsend door je darmen rolt en ook kleine verstopte inhammetjes schoonveegt.

De meeste mensen in Nederland krijgen te weinig vezels binnen, wat steeds meer leidt tot darmklachten. En helemaal voor darmpatiënten is voldoende ervan binnen krijgen essentieel, maar vaak ook nogal een uitdaging.

Mama Langa meel mag met 6,2 gram per 100 gram zeer hoog in vezels genoemd worden. Niet iedereen heeft altijd evenveel zin in veel groente en fruit of volkorenbrood, maar een lekkere Mama Langa pannenkoek gaat er vaak wel in, bijvoorbeeld ook als ontbijt of mee als lunch.

Constante energieafgifte (laag op de glycemische index)

Soms heb je vrij snel na het eten al weer trek in iets of wil je graag iets zoets. Suiker geeft dan een energiepiek, waarna je weer gauw futloos wordt.

Een constante energie afgifte in je voeding zorgt voor een betere balans in je suikerspiegel, met minder suikerlust-momenten of nare hoge bloedsuikerpieken. Malanga staat lager op de glycemische index dan bijvoorbeeld aardappels. Dat betekent dat koolhydraten minder snel worden opgenomen in het bloed en minder impact hebben op de bloedsuiker, minder schommelingen dus.

Je voelt je bij het eten van Malanga daarom niet alleen snel en prettig verzadigd, maar dat gevoel houdt ook veel langer aan. Het verlangen naar tussendoortjes blijft dan ongemerkt gewoon vaak uit.  

Het kan daarom ook interessant zijn voor bijvoorbeeld mensen die willen afvallen of voor mensen met diabetes, die wel (goede) koolhydraten willen eten.

Voor (duur)sporters is het goede voeding net als voor ieder ander die langer op de maaltijd wil kunnen teren, zoals bijvoorbeeld harde werkers of middelbare scholieren.

Makkelijk verteerbaar (zeer kleine zetmeelkorrels)

Mama Langa meel is bovendien heel gemakkelijk verteerbaar omdat het de kleinste zetmeelkorrels heeft, die tot nu toe zijn ontdekt in een gewas. Zetmeelkorrels worden verteerd in de maag en darmen door onder meer enzymen, die de korrels afbreken (‘knippen’). Omdat de zetmeelkorrels in Malanga zo klein zijn, is het dus veel eenvoudiger verteerbaar.

Hierdoor is het risico op allergische reacties minder en is het ook heel geschikt voor babies en kleine kinderen. In bijvoorbeeld Cuba is het een bekende fles of papvoeding voor babies en kinderen, simpel aangemaakt of gekookt met water of melk.  

Complexe koolhydraten met belangrijke voedingsstoffen

Tenslotte is Mama Langa meel erg voedzaam en bevat complexe koolhydraten vol belangrijke voedingsstoffen.

Dit zijn onder meer:
- Kalium
- calcium
- ijzerr
- iboflavine (vitamine B2)
- foliumzuur (vitamine B9 /B11)

Stoelgang

Uit een vragenlijst die is afgenomen bij een testgroep, blijkt dat mensen die last van hun stoelgang hadden, na het eten van Mama Langa meel veel plezieriger naar de wc kunnen.

Gewoon lekker

En dan tenslotte eigenlijk de allerbelangrijkste eigenschap van Mama Langa meel, namelijk de geur en de smaak. De geur is ietwat nootachtig. Bij de testgroep die pannenkoeken hebben getest werd de smaak omschreven als “net als gewone pannenkoeken” en “een ietwat milde cacao-geur die minder wordt bij het bakken”. Anderen vonden het erg volkoren smaken of heel anders dan alle andere melen. Een grote meerderheid vindt het lekker en zou ze weer willen eten.

Inmiddels zijn er al veel verschillende gerechten en gebak met Mama Langa meel gemaakt. Van taart en cake tot kaas-uienbroodjes, bitterballen, pizzabodem en spaghetti. En gebonden sauzen zoals championsaus voor pasta, ragout, bechamelsaus en gebonden soepen.

Soms is het even zoeken omdat het hier en vaak net wat anders werkt dan tarwebloem, maar de glutenvrije testers zijn over het algemeen zeer blij dat ze nu ook deze dingen weer kunnen eten.

En ook dieetloze testers zijn enthousiast. Zo is het binden van Harira soep met Mama Langa meel fijner dan met tarwemeel, omdat het niet na-dikt. Je hoeft dus een 10 literpan soep niet meer de eerste dag wat dunner te houden, omdat het de volgende dag altijd nog na-stijft. Want aanlengen met water gaat ten koste gaat van de smaak. Met Mama Langa meel is de dikte in één keer goed en die blijft zo.

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste updates, kortingscodes en meer! 
FB
InstaTwitterLI

Vialanga bvJachtlaan 7, 9301 KN Roden (Dr)
Nederland
+31 (0) 50 - 501 - 0250
info@mamalanga.nl

© Vialanga bv 2021