Leer hoe jouw Mama Langa meel geproduceerd wordt
Hoe wordt Malanga verbouwd?
In het noordoosten van Ecuador, tegen de Amazone aan, zijn heel goede omstandigheden om Malanga te verbouwen. Malanga heeft zo’n 9 tot 12 maanden warme zon nodig en voldoende water. In dit gebied wordt dit gewas verbouwd door lokale boeren op akkers van enkele hectares groot. Bij het poten en oogsten wordt hulp ingehuurd en vaker nog de hulp ingeroepen van de omliggende boeren die elkaar over en weer helpen. Hele families zijn dan van de partij.
Stalin Armijos, partner in Vialanga BV, heeft een enorm netwerk van boeren en landarbeiders met wie we samenwerken in de verbouw van de Malanga. Stalin regelt de organisatie, coördinatie, planning, logistiek en de handel. En hij werkt ook net zo hard met hen mee om de 'zaden' te snijden en poten, de wortels te rooien, in zakken te doen en de zware zakken te verslepen naar een transport. Verder regelt hij alle transport in Ecuador.
Enkele boeren met wie we samenwerken zijn bijvoorbeeld boer Jony, hieronder op de foto, boer Nelson Calderón en Carlos Zambrano. In totaal werken we met tientallen boerenfamilies. Ook de vrouwen werken geregeld mee. Bij dit artikel zie je hen trots hun Malanga presenteren. Ook zie je enkele foto’s van het werk op het land en van het schoonmaken. Er zit ook een filmpje bij van een pick-up die de zakken van een afgelegen stuk land naar de weg probeert te brengen, een heel avontuur!
Hoe gaat dan precies het hele proces van het zaaien tot aan de gebruiker die er bijvoorbeeld pannenkoeken van kan bakken? Hieronder de verschillende stappen:
1. Poten van de ‘zaden’
Eerst worden de bolvormige stamuiteinden van de planten in stukken gesneden; dit zijn de nieuwe ‘zaden’ voor de nieuwe beplanting. Deze gaan in grote zakken naar het veld waar ze geplant gaan worden in gaten die eerst gegraven moeten worden. Deze zaden kunnen niet heel lang in de zakken bewaard worden, dus een goede planning is belangrijk. Hierbij wordt uiteraard ook goed rekening gehouden met het weer. Voor het poten worden landarbeiders ingehuurd, of worden naburige boerenfamilies gevraagd. Er wordt dan ook gezamenlijk gekookt en gegeten. Het is een hele sociale aangelegenheid.
2. Verzorging van de planten gedurende 9 tot 12 maanden
Gedurende 9 tot 12 maanden wordt de akker goed verzorgd. Dit is bewerkelijk, maar heel belangrijk om mooie grote en gezonde planten en wortels te krijgen. Zo heeft de plant veel en geregeld water nodig. Er kunnen bassins worden gemaakt om water op te vangen voor drogere periodes om regelmatige bewatering te kunnen geven. En ook is het heel belangrijk dat er vaak onkruid wordt gewied rond de planten zodat die niet alle vocht aan de grond onttrekken. Nog best een klus, want alles groeit in dit gebied namelijk heel snel en weelderig.
De planten krijgen ook regelmatig bijvoeding en ze worden beschermd tegen insecten die schade aan de plant kunnen toebrengen. Ons doel is om dit op termijn volledig ecologisch te kunnen doen. Er wordt gezocht naar en geëxperimenteerd met nieuwe manieren en middelen. Op dit moment zijn die namelijk nog niet voorhanden in Zuid-Amerika. Daar wordt dus hard aan gewerkt.
3. Oogsten van de wortels
Na circa 9 tot 12 maanden, als de wortels groot genoeg zijn, worden ze gerooid. Ook nu weer komt er een grote groep mensen bij elkaar om gezamenlijk alles uit de grond te halen. De wortels worden in grote zakken van zo’n 80 kilo gepakt en die worden naar de dichtstbij zijnde weg gebracht. Soms is dit nog een hele toestand omdat niet alle stukken grond goed bereikbaar zijn, zeker niet als er veel regen is gevallen. Bij de weg worden ze ingeladen in een vrachtwagen om naar de meelfabriek te worden gebracht.
4. Schoonmaken, malen en op transport
Eerst worden de wortels met de hand schoongemaakt en gedroogd. Dan worden ze op een andere plek met de hand geschild en gesneden, gedroogd en vermalen. Vervolgens gaat het meel in grote zakken op een boot naar Europa.
5. Omgepakt en verstuurd naar de gebruiker
In Nederland wordt het meel omgepakt in kleine Mama Langa zakken en naar de gebruiker gestuurd, die er van alles mee kan maken. Van pannenkoeken tot bechamelsaus, van crackers of bananencake tot ragout of pastasaus.