Vialanga LogoMama Langa Logo

Wat is Mama Langa meel?

Mama Langa meel wordt gemaakt van puur gemalen wortel van de Malanga plant. De Malanga plant is een in Europa vrij onbekend gewas en met de wetenschappelijke naam Xanthosoma Sagittifolium. Het is verwant aan de íets bekendere Taro en Eddo (of Eddoe), beide met de wetenschappelijke naam Colocasia Esculenta.

Malanga is één van de oudst verbouwde gewassen ter wereld en komt van oorsprong uit Midden en Zuid Amerika. Het wordt nu vooral gegeten in de traditionele keukens van veel Caribische en Midden Amerikaanse landen. Grootverbruikers zijn op dit moment bijvoorbeeld Cuba en Puerto Rico. Taro wordt vaker gegeten in Aziatische landen en de veel kleinere Eddo in Europese landen.

Hoe kun je Malanga herkennen?

De Malanga plant staat vooral bekend om haar grote bladeren (die ook worden gegeten) en wordt in de volksmond daarom ook wel ‘olifantenoor’ genoemd. Deze worden in Nederland wel eens als kamerplanten verkocht, al is dit een andere variant. Soms worden de bladeren (dus niet die van de kamerplantvariant) gegeten.

Bij Mama Langa gaat het om de wortels. Als de plant goed verzorgd wordt op goede grond en met voldoende water en weinig onkruid eromheen die alle water opzuigen, groeien er in 9 tot 12 maanden een aantal mooie grote gezonde wortels aan van doorgaans zo'n 800 gram, soms zelfs anderhalve kilo per stuk.

De plant heeft onderaan een dik plantbeginsel waar de bladeren uit groeien. Dit plantbeginsel wordt na het rooien van de wortels in stukken gesneden tot nieuwe 'zaden'.

Er bestaan ‘paarse’ en ‘witte’ Malanga wortels. De witte heeft meer natte grond nodig dan de paarse. Hieronder zie je een foto van de wortels en de grote bladeren.  

Malanga wortelMama Langa Glutenvrije Voordelen
Werd al gebruikt door de Maya’s

Tot halverwege de 20ste eeuw werd gedacht dat de Maya’s vooral op grote schaal maïs verbouwden en vrij weinig andere gewassen. In 1960 werden er archeologische vondsten gedaan van oude cassave plantages dichtbij het Mayadorp Céren. En dus moest de kennis van landbouw, de technologie en de activiteiten van de Maya’s opnieuw onder de loep genomen worden. Begin jaren 70 werden rond deze zelfde plek ook meerdere tuinen gevonden met Malanga planten. Het lijkt erop dat Malanga vooral verbouwd werd door families op persoonlijke stukken grond voor eigen gebruik en dus mogelijk een huis en tuin ingrediënt was die een belangrijk onderdeel uitmaakte van de dagelijkse Maya cultuur.

Dé baby voeding van Midden-, en Zuid-Amerika en traditioneel medicijn

In verschillende Caribische, Midden-, en Zuid-Amerikaanse landen wordt Malanga veel gebruikt voor babies en kleine kinderen. In deze culturen is het breed bekend dat Malanga goed verteerbaar is, ook voor babies, die vaak nog niet hun enzymatische stelsel compleet hebben ontwikkeld. En het is zeer voedzaam en vol vezels. Malanga staat daarom ook bekend om het bevorderen van groei en ontwikkeling.

Daarnaast wordt Malanga als traditioneel middel gebruikt tegen gastritis. Gastritis is een ontsteking van de maag dat relatief veel voorkomt, vooral bij oudere mensen. Gastritis komt ook veel voor bij mensen in westerse landen, die een dieet hebben met veel voedingsmiddelen die ontstekingen veroorzaken. Denk daarbij aan suiker en glucosefructosestroop, kunstmatige transvetten, te veel alcohol, bewerkt vlees en geraffineerde koolhydraten (zoals witbrood, tarwepasta, tarwekoekjes en witte rijst, zonder vezels).
Recentelijk is er onderzoek gedaan dat de werking van Malanga als potentieel middel tegen gastritis onderschrijft, hier lees je daar meer over.

Verbouwen, handel en cultuur

Ook in deze tijd bestaan er geen enorme plantages voor Malanga, althans niet in Ecuador, waar wij ons Mama Langa meel vandaan halen. Ook hier wordt de Malanga veelal vooral verbouwd door kleine boerenfamilies in afgelegen gebieden. Het verbouwen en werken in de Malanga gebeurt vaak gezamenlijk door de volwassenen in de familie. En als er gezaaid of geoogst moet worden doen ook vaak de buren en kennissen mee, over en weer.

Een deel van de Malanga’s wordt zelf gegeten en de rest wordt verkocht naar het buitenland, waar een sterk stijgende vraag is naar Malanga wortels. Helaas hebben de boeren hiervoor vaak niet het juiste netwerk. Als ze handelaren vinden (of die vinden hen) dan worden ze vaak uitgebuit. De handelaren betalen eerst 50% en beloven de andere 50% later te betalen, waarna ze nooit terugkomen. Of ze betalen pas nadat de exporteurs hun prijzen hebben bepaalt. En de exporteurs stoppen na het wassen vaak A-kwaliteit Malanga’s onderin de dozen afgedekt door B-kwaliteit Malanga’s, waarvoor ze dan maar zo’n 3-4 keer minder willen betalen dan voor de A-kwaliteit Malanga’s, waardoor er ook veel minder bij de boeren terecht komt. Kortom de boeren kunnen wel wat hulp gebruiken.

Dit is één van de redenen waarom wij rechtstreeks met de boeren zelf werken en hen de kennis en vaardigheden leren om hier mee om te gaan. Ons moederbedrijf Vialanga heeft een betrouwbare reputatie opgebouwd, waar onze oprichter Stalin Armijos niet alleen de boeren goed betaald, maar ook geregeld zelfs mee werkt op hun land met de Malanga. Hij deelt al zijn kennis en ervaring met de families over het gezond verbouwen van Malanga, hij helpt ze aan nieuwe zaden en voeding voor de planten en leert ze trucjes om sneller en handiger te werken. Als de boeren iets nodig hebben, weten ze hem altijd te vinden.

Kortom, wij werken nauw samen met de boeren en proberen ze op allerlei manieren te steunen. We zoeken samen met hen en met onze netwerken hier en daar nieuwe manieren om schoon en duurzaam te verbouwen: goed voor de grond; goed voor de boeren en goed voor de consumenten.  

Dit is één van de redenen waarom wij Vialanga met Mama Langa meel zijn begonnen.

Ontbossing en duurzaamheid

Ecuador is één van de meeste biodiverse landen ter wereld, waar nog zoveel regenwoud en biodiversiteit te redden valt. Een grote dreiging voor het regenwoud is ontbossing door kleinschalige lokale boeren. Vaak hebben deze boeren niet de juiste landbouw-, en economische kennis om optimaal gebruik te maken van hun grond, waardoor uitputting van de bodem hierdoor snel plaatsvindt. Vervolgens moet er dan steeds meer regenwoud afgebrand of gekapt worden om maar weer aan vruchtbare grond te komen.

Ook in de westerse wereld is er over de laatste decennia al zoveel verbouwd dat de meeste grond al zwaar is uitgeput. Het verschil tussen ontwikkelde landen en een land als Ecuador is echter dat in ontwikkelde landen nog vrij weinig beschikbare grond en biodiversiteit over is. Hierdoor worden we gedwongen om elke vierkante meter zo optimaal mogelijk te benutten. In Ecuador is het tegenovergestelde aan de hand, hier is nog zoveel (regenwoud)grond om te gebruiken. Ontwikkelingslanden hebben verder het kapitaal en de educatie om baanbrekende technologieën en kennis te ontwikkelen om landgebruik zoveel mogelijk te optimaliseren. Helaas geldt dit niet voor boeren in Ecuador. Zij leven vaak in arme gebieden zonder elektriciteit, nieuwe technologie en onderwijs. Dit is ironisch, want juist met alle grote klimaatuitdagingen is landbouwoptimalisatie in landen als Ecuador, met haar enorme biodiversiteit, dé oplossing om ontbossing tegen te gaan en biodiversiteit te behouden.

Bij Vialanga willen wij de brug bouwen tussen moderne kennis en technologie van landbouw en waar het de meeste impact gaat hebben voor de toekomst. Dit willen wij bereiken door ons grote netwerk van lokale boeren in Ecuador te verbinden door middel van het oprichten van boerencoöperaties. Met deze coöperaties willen wij boeren leren hoe ze optimaal om kunnen gaan met hun grond, zowel duurzaam als economisch. Hierdoor kunnen we zowel ontbossing als armoede verminderen in de prachtige gebieden van Ecuador. Voor ons is dit een win, omdat wij onze klanten prachtige producten kunnen aanbieden voor eerlijke en stabiele prijzen.

Jouw aankoop van Mama Langa producten helpt dus ook om met meer boeren in Ecuador te kunnen samenwerken en om ook deze boeren de kennis en vaardigheden te bieden om duurzaam te verbouwen voor een eerlijke prijs.

Heb je vragen over malanga? Stuur ons gerust een mailtje!
FB
InstaTwitterLI

Vialanga bvJachtlaan 7, 9301 KN Roden (Dr)
Nederland
+31 (0) 50 - 501 - 0250
info@mamalanga.nl

© Vialanga bv 2021
Retourneren
Algemene Voorwaarden
Privacy en cookies
Disclaimer
Klachten