Mama Langa meel gedraagt zich in verschillende bereidingsmethoden anders dan tarwebloem.
Hier enkele verschillen in bereiding:
1. De combinatie met vet of olie lijkt belangrijk, pannenkoeken hebben een beetje vet of olie in de pan nodig, anders worden ze wit en droog. Ook in brood is dikke yoghurt of kwark de sleutel om het zacht te maken.
2. In bepaalde recepten is het lekker om te combineren met een ander meelsoort. Soms voor de smaak zoals in de amandeltaart waarbij de licht kruidige smaak van de Malanga heerlijk combineert met de amandel. Soms ook zodat het minder droog en sterk wordt zoals in brood en crackers.
3. Door de uitzonderlijk kleine zetmeelkorrels in het Mama Langa meel, wat het zo licht verteerbaar maakt, is het meel heel licht en fijn. Het stuift daardoor ook enorm. Bij het bereiden kun je hier rekening mee houden door het eerst voorzichtig alvast even aan te roeren met een van de ingrediënten uit het recept, of het heel voorzichtig toe te voegen, in plaats van het zo bij de kom in de kieperen.
4. Mama Langa meel is een sterk bindmiddel, dit is een voordeel als glutenvrij meel omdat het minder snel uit elkaar valt vergeleken met andere glutenvrije alternatieven. Het maakt Mama Langa meel ook perfect voor het binden van sauzen en soepen. Vergeleken met het populaire maizena bindt Mama Langa meel ook niet na. Oftewel, de consistentie blijft gelijk en klontert niet, ook niet na een paar dagen. Een nadeel is dat zodra Mama Langa in aanraking komt met vocht het vrij snel bindt. Je zal dus direct goed moeten roeren zodra je Mama Langa meel samenvoegt met bijvoorbeeld melk of water. Doe je dit niet, dan kunnen er kleine klontjes in je deeg komen. Voor mensen met een keukenmachine is dit geen probleem, de machine kan het deeg tot een prachtig glad resultaat brengen.
Mama Langa meel ruikt, smaakt en kleurt anders dan tarwebloem.
Geur- en smaakbeleving verschilt natuurlijk per persoon. Dit hangt vaak samen met herinneringen of ervaringen met vergelijkbare geuren of smaken en de mate waarop je vergelijkt met wat je al kent of open staat voor nieuwe geuren of smaken. En soms ook ruik of proef je echt iets anders, zoals bijvoorbeeld ook bekend is van koriander.
Hier enkele verschillen in zintuigbeleving:
1. Het Mama Langa meel ruikt een beetje nootachtig, hoewel sommigen het ook hebben benoemd als naar cacao. Afhankelijk van de bereiding komt er soms eerst nog een andere geur vrij, die later verdwijnt. Bijvoorbeeld bij de voorbereiding van burgers maak je eerst een soort massa van Mama langa meel en bouillon, waarbij de geur eerst flink vrijkomt. Laat je hierdoor niet misleiden, want na even doorwarmen en roeren verdwijnt deze geur uit de massa (al hangt het dan misschien nog even in de lucht. Zeker als je de massa laat opstijven in de koelkast zul je zien dan je er niets van terug proeft als je de burgers gaat bakken. In lichtere mate gebeurt dit soms ook bij het bakken van pannenkoeken.
2. De smaak van Mama Langa meel is in de meeste gerechten minder neutraal dan tarwebloem. Het heeft een iets nootachtige - kruidige smaak wat heel lekker combineert in hartige gerechten, maar ook in gebak.
In bepaalde bereidingsmethoden komt de smaak minder naar voren dan in andere. Bijvoorbeeld in de amandeltaart lijkt het alsof er bepaalde kruiden zijn toegevoegd die de taart zo lekker maken, dit is niet het geval, behalve dan limoenschil. In veel sauzen en soepen is het een goed bindmiddel zonder dat je veel van de smaak terugvindt.
Bij pannenkoeken vinden sommige mensen de smaak heel duidelijk, vaak ook juist lekkerder, anderen vinden ze net zo als gewone pannenkoeken. Ook hier blijkt maar weer dat smaakervaring kan verschillen en daarmee smaak zeer persoonlijk is.
3. De kleur van Mama Langa meel is iets bruiner dan wit tarwemeel. Dit zul je ook terugzien in bijvoorbeeld de pannenkoeken die iets donkerder zullen kleuren. Je kunt hierbij bedenken dat veel witte producten zoals suiker en brood grotendeels zijn ontdaan van belangrijke voedingsstoffen en vezels, waar Mama Langa juist vol mee zit.
Verdere tips bij het gebruik van Mama Langa meel
Zoals bij punt 4. beschreven heeft Mama Langa meel een goede bindende werking en absorbeert daarbij sterk vocht en vet. Hierdoor kan het resultaat sneller droog en stijf worden. Één van de dingen die we hebben ontdekt is dat een dikke yoghurt zoals Griekse yoghurt, Hangop of volle kwark (of gluten-, lactosevrije en vegan kokosyoghurt) goed werkt om cakes, taarten en/of koekjes smeuïg en luchtig te maken.
Je kunt ook zelf experimenteren door Mama Langa meel te mixen met meelvarianten die minder vocht opnemen, maar juist voor meer flexibiliteit zorgen. Dit kan met tarwemeel en als je glutenvrij wilt, bijvoorbeeld met amandelmeel, cassavemeel, bruine rijstmeel enzo meer.
Heb je iets gevonden dat bij jou in de keuken perfect werkt met Mama Langa meel? Laat het ons zeker weten door te mailen naar info@mamalanga.nl en uiteraard zorgen wij ervoor dat je beloond wordt!
Hoewel je dus hier en daar rekening moet houden met de bereidingsmethode van bepaalde gerechten of combinaties met andere ingrediënten, kan Mama Langa meel gebruikt worden voor veel traditionele gerechten. En ook voor heel veel nieuwe recepten is het geschikt. Omdat Mama Langa nog ontzettend nieuw is in Europa, is het ook voor ons een ontdekkingsreis. Zo zijn ook wij volop aan het experimenteren met recepten om onze klanten de beste tips te kunnen geven. En ook onze testgroepen komen met nieuwe recepten waar ze enthousiast over zijn. Recepten voor zowel zoet als hartig, om mee te koken of te bakken.
Naast pannenkoeken, American pancakes en poffertjes kun je denken aan Mama Langa vleesvervangers, Mama Langa brood, kaas-uienbroodjes, suikervrij bananenbrood, crackers, pizzabodem, bitterballen, verse pasta en nog veel meer. En het is erg geschikt voor het binden van sausjes en soepen, zoals bijvoorbeeld Marokkaanse Harira soep, ragout, pastasaus, bechamelsaus en ovenschotels.
Voor zoet kun je bijvoorbeeld denken aan heerlijke amandeltaart, limoencake, speculaascake met spijsbolletjes, chocoladetaart en koekjes.
We merken dat onze testers ook graag weer nieuwe recepten van anderen uitproberen, er wordt volop gedeeld.
Kortom, we willen graag zoveel mogelijk mensen de kans geven betrokken te zijn bij onze community en ontdekkingsreis!
Meld je daarom aan voor onze gratis recepten en updates. Stuur ons jouw recepten met foto en krijg korting op jouw volgende bestelling. Mama Langa meel, dé oplossing voor mensen met dieetbeperkingen en voor mensen die graag gezond eten. 😊
Mama Langa Meel is niet alleen anders in voedingsstoffen, vezelrijkheid en de hypoallergene werking, maar dus ook in de verwerking, kleur, geur en smaak.
In de testfase is gebleken dat 80% van de testers de Mama Langa pannenkoeken even lekker of lekkerder vinden dan de reguliere pannenkoeken. De licht nootachtige smaak sluit goed aan bij veel hartige gerechten en kan ook een goede aanvulling zijn op zoete gerechten. En bij de bereiding op andere manieren is de smaak soms amper terug te vinden. Ga vooral proberen en houdt ook onze website en sociale media in de gaten voor nieuwe recepten.
Wil je een aantal recepten bij elkaar, vraag ze aan per email (info@mamalanga.nl).
In een recent onderzoek werd Malangameel vergeleken met een bekend glutenvrij alternatief bindmiddel maïzena (Maïszetmeel).
Malangameel bevatte maar liefst 4,4 keer meer vezels, 4 keer meer eiwitten en 7% minder koolhydraten.
Tevens bleek dat in geautoclaveerd (onder druk worden verhit) Malangameel een hoger percentage resistent zetmeel bevatte. Dit wordt vaak gebruikt om gerechten/baksels een hogere voedingswaarde te geven en voedt de darmbacteriën.
Tenslotte had Malangameel een íets hogere gelatinering dan maïzena, wat betekent dat Malanga meel voor net wat meer verdikking zorgde en dus net iets beter werkt als bindmiddel voor sauzen, soepen, puddingen, bechamel etc.
Kortom, niet alleen werkt het op zijn minst net zo goed als bindmiddel als maïzena, maar bevat het ook significant meer voedingswaarden.
Een ervaring uit de testgroep leert dat bij het binden van een grote pan Marokkaanse Harira soep (10 liter) het binden met Mama Langa meel beter bevalt dan met gewone bloem. Normaal gesproken wordt er bij het binden van de soep rekening mee gehouden dat de bloem vaak nog een paar dagen wat na-bindt. Dus de eerste dag laat je het wat te dun, zodat het later niet te dik wordt. Uiteraard kun je ook water bijvullen, maar dat gaat vaak ten koste van de smaak. Nu blijkt dat Mama Langa meel niet na-bindt. Dit is een groot voordeel, want het is dus meteen op de juiste dikte te maken en zo blijft het dan ook.
“The physicochemical, morphological, and FTIR analyses showed, in the malangaflour, the presence of minor components other than the starch. These components influenced the color and thermal properties of the malanga flour and its respective autoclave samples.The autoclaving treatment modified the physicochemical, morphological, and thermal properties, which were similar in both of the native samples (malanga flour and commercial corn starch). The autoclaving treatment increased the RS and RRS contents in the malanga flour. These results potentiate malanga flour by obtaining food with the content of dietary fiber and mineral salts practically equal to that of native flour, and with a greater presence of RS, proteins, and lipids than that observed in native and resistant starch from a commercial source, such as corn starch. Malanga flour can be considered as a feasible raw material for obtaining resistant starch type III (RS3), with physicochemical, morphological, and thermal properties similar to RS3 obtained from commercial corn starch.”
Mama Langa Meel is een ontdekkingsreis voor iedereen, inclusief onszelf. Daarom werken wij graag met onze community om toffe recepten beschikbaar te stellen voor iedereen die graag Mama Langa gebruikt of wil uitproberen! Zie ook de foto's van prachtige baksels en gerechten die de Mama Langa community al heeft gemaakt. 😉
Mail ons hier