Vialanga LogoMama Langa Logo

Gezonde eigenschappen

Mama Langa meel bevat veel gezonde eigenschappen. Wij roepen niet zomaar wat, maar vinden het belangrijk om de eeuwenlange kennis en ervaring uit Zuid Amerika hier ook bekend te maken. Daarbij vinden wij het belangrijk om dit zoveel mogelijk te ondersteunen door wetenschappelijk onderzoek.

Daarom hebben we in onderstaande stukken directe quotes gebruikt uit deze onderzoeken, om verkeerde interpretaties te voorkomen. Dit betekent echter wel dat deze in het Engels zijn. Eronder staat de Nederlandse vertaling.

Malanga (Xanthosoma Sagittifolium) is familie van de iéts bekendere Taro (Colocasia Esculenta). Het is vooral dit broertje waar meer wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. Van de Taroplant weten we met zekerheid dat dit een hele bijzondere plant is, zo heeft het mogelijk de kleinste zetmeel korrel tot nu toe ontdekt in een gewas, zit het vol vitaminen, mineralen en heeft het mogelijk prebiotische eigenschappen. Met de opkomst van de Malangaplant in het westen wordt er momenteel ook steeds meer onderzoek gedaan naar Malanga. Zo is er in 2018 al een extensief wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd over Malanga waarin de fysisch-chemische eigenschappen van aardappels vergeleken werd met die van Malanga. De resultaten zijn veel belovend voor de toekomst van Malanga als een gezond hypoallergeen meel alternatief.

Malanga wortelMama Langa Glutenvrije Voordelen
Lees de conclusie van het onderzoek hier zelf:
“We found that malanga carbohydrates occurred in higher abundance, were characterized by higher amylopectin content and lower viscosity, and were more bioaccessible and bioavailable than those of potato on a w/w basis of the whole food. We also found that malanga consumption significantly improved overall diversity of the gut microbiome in mice, whereas potato did not. It is plausible that the folkloric benefits of malanga for infant development and the management of adult gastritis may be due to both facilitated digestion of malanga starches in the upper gastrointestinal tract, and positive changes to the diversity of the gut microbial community. This research supports the traditional uses of malanga and opens opportunities for the development of malanga-derived functional foods.”
Een aantal highlights van het onderzoek:
“Another study found that malanga starches were characterized by an A-type X-ray diffraction pattern, whereas potato starches were B-type (McPherson & Jane, 1999; Srichuwong, et al., 2005). A-type starches generally have shorter average amylopectin branch chain lengths than B-type, which comparatively reduces the structural stability of their amylopectin helices and makes them more prone to enzymatic digestion (Ek, et al., 2012; McPherson & Jane, 1999;Singh, et al., 2003; Srichuwong, et al., 2005). Hoyos, et al. (2017b) confirmed the A-type crystalline structure and small granule size of malanga starches (21.2 ± 3.2 μm indiameter, with a large population of granules 1 – 10 μm), and also found that malanga contained lower amylose content (11.3% of isolated starch) than has been reported in potato starch (18.4–26.2% amylose) (Noda, et al., 2007). Amylose:amylopectin content is an important factor in determining starch digestibility because linear amylose chains form stabilized amorphous regions whereas the branch points of amylopectin forms double helices that arrange in external crystalline structures which are more susceptible to hydrolysis (Srichuwong, et al., 2005).”
“Furthermore, the physicochemical attributes of carbohydrates (i.e. amylose:amylopectin ratio of starches, fiber type) can stimulate gut microbial gene signaling to produce enzymes that degrade specific carbohydrate structures (Martens, et al., 2014). Through these mechanisms, intestinal microbial communities are known to be strongly influenced by the carbohydrate content and quality (Flint, et al., 2012a). Our findings that malanga differentially affect the growth of bacterial genera associated with gut health indicate that further studies are warranted to test the role of malanga constituents as potential prebiotics (Gibson, et al., 2017).”

Kortom, uit de experimenten bleek dat de koolhydraten een hogere opneembaarheid en beschikbaarheid hebben. Deze voordelen komen door het unieke type koolhydraten in Malanga, dus het extreem kleine formaat van de zetmeel korrels; het zijn van een zogenaamd A-type zetmeel; het hebben van een hoger amylopectine gehalte en kortere amylopectine-takketens.
Dit is misschien allemaal erg wetenschappelijk, maar het betekent dat de koolhydraten van Malanga makkelijker zijn voor enzymen om te verteren en om te zetten in goede suikers die vervolgens weer de gezonde bacteriën in de darmen voeden en zorgen voor meer energie afgifte. Zo bleek uit het onderzoek dat de goede bacteriefamilies ‘Lachnospiraceae’ en ‘Ruminococcaceae’ significant verhoogd waren in muizen die Malangapoeder kregen toegediend. Het bijzondere was dat deze verhoging in bacteriële diversiteit in de microbioom ook blijvend was.

Wie profiteert het meeste van deze voordelen?

Een goede prebiotica en deze goede koolhydraten zijn voor elk mens en dier van belang.
In het bijzonder mensen met maag-, en darmproblemen hebben profijt van deze unieke koolhydraten. Bij mensen met maag-, en darmklachten is de biodiversiteit in de microbioom vaak aangetast. En specifiek baby's en (kleine) kinderen hebben ook veel profijt van deze voordelen. Bij baby's en (kleine) kinderen is het enzymatische stelsel in de maag-, en darmen namelijk nog niet volgroeid waardoor ze nog niet alles goed kunnen verteren. Mama Langa meel kunnen ze dus wel verteren. In Cuba is het al heel lang gebruik om Malanga als pap aan baby's en kleine kinderen te geven.

Onderstaande onderzoeken laten bijvoorbeeld de impact zien van het hebben van een diversiteit in gezonde darmbacteriën:

“Gut microbial community composition has been shownto impact child growth and development (Arrieta, et al., 2014; Edwards & Parrett, 2002; Gibson & Roberfroid, 1995; Koleva, et al., 2015; Marques, etal., 2010), intestinal pathogen invasion (Martens, et al., 2014), energy intake and expenditure, bone mineralization, nervous system development, and immunomodulation (Flint, et al., 2012a; Marques, et al., 2010).”

Het hebben van een diversiteit in gezonde darmbacteriën heeft dus impact op de groei en ontwikkeling van kinderen. Opname van energie en energieafgifte, opname van mineralen voor sterke botten (botmineralisatie), ontwikkeling van een goed functionerend zenuwstelsel, een goed functionerend immuunsysteem en het tegengaan van ziekmakende pathogenen in de darmen. Vooral deze laatste twee zijn super belangrijk voor mensen met maag-, en darmklachten. Vaak komen klachten namelijk voort uit immuunreacties van een overgevoelig (of overactief) immuunsysteem of van ziekmakende pathogenen, waar een persoon vaak niet eens weet van heeft.

Mama Langa Glutenvrije VoordelenMama Langa Glutenvrije Voordelen

Uiteraard is er nog veel meer onderzoek nodig naar de prebiotische werking van Malanga, maar de resultaten van dit onderzoek zijn zeer overtuigend. De experimenten laten zien dat Malanga in ieder geval hele bijzondere en extreem voedzame koolhydraten bevat. Daarnaast is Malanga van nature rijk aan vezels, wat zorgt voor een goede doorstroom in de darmen. En het zit bomvol vitaminen en mineralen, met allerlei verschillende voordelen. Tevens is er tot op vandaag nog nooit een (allergische) reactie gedocumenteerd met Malanga, wat op zichzelf al erg uniek is. Op basis hiervan kunnen we dus tot heden gerust en met zekerheid Malanga aanbieden aan klanten met allergieën en/of ernstige ziektes.

Mama Langa Glutenvrije Voordelen

Tenslotte bevat onze Malanga geen toevoegingen, je krijgt dus precies wat je bestelt: 100% Mama Langa (Malanga 😉) meel. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken over wat er nog meer in zou kunnen zitten. Tevens werken wij alleen met glutenvrij gecertificeerde fabrieken. Wij willen namelijk alle eventuele zorgen kunnen ontnemen van onze klanten. Het hebben van maag-, en darmproblemen wordt door de maatschappij vaak weggewuifd en heftig onderschat, maar bij Mama Langa weten wij dat dit een uiterst serieuze zaak is en de vaak veel extra aandacht en energie vergt.   

Hieronder het glutenvrij certificaat van onze fabrikant en onze Mama Langa meel lab resultaten:
Mama Langa Voedingslabel malangameel Glutenvrij certificaat
Mama Langa Voedingslabel malangameel
Mama Langa Voedingslabel malangameel
FB
InstaTwitterLI

Vialanga bvJachtlaan 7, 9301 KN Roden (Dr)
Nederland
+31 (0) 50 - 501 - 0250
info@mamalanga.nl

© Vialanga bv 2021
Retourneren
Algemene Voorwaarden
Privacy en cookies
Disclaimer
Klachten