Een overheerlijk gerecht voor de Ramadan
Een van de vele nationale gerechten uit de Marokkaanse keuken is Harira soep. Deze overheerlijke soep bevat de volledige maaltijdschijf. Misschien dat daarom het vasten tijdens de Ramadan dagelijks met de Harira wordt gebroken. Traditioneel wordt de soep geserveerd met dadels en Marokkaanse warme en koude hapjes.
Deze soep wordt vaak in grote pannen tegelijk gemaakt en kan ook minimaal 4 dagen goed blijven in de koelkast. Het voordeel van Mama Langa meel als bindmiddel voor deze soep is dat het vanaf dag 1 een constante binding geeft en dus niet meer na-dikt.
Tarwebloem als bindmiddel dikt vaak nog erg na, waardoor in een grote pan de soep eerst te dun is en de volgende dag weer te dik. Aanlengen met water gaat dan ten koste van de smaak. Met Mama Langa hoeft dat dus niet, het is en blijft zoals je het maakt.
Recept voor Harirasoep
Aantal porties
Voor 8 personen
Voorbereiding
20 minuten
Bereiding
1 uur en 10 minuten
Ingrediënten:
- 2 grote uien
- 40 gram peterselie
- 40 gram koriander
- 40 gram bladselderij
- 250 gram kalfsvlees of lamsvlees (voor een vegetarische versie het vlees weglaten)
- 250 g kikkererwten die de dag er voor in de week zijn gezet of uit blik (dan eerst goed spoelen).
- 3 eetlepels olijfolie
- zout en zwarte peper naar smaak
- 3 theelepels gemberpoeder
- 2 theelepels kaneel
- Een snufje saffraan of 1 theelepel kurkuma
- 1 blokje kippen- of groentebouillon
- 5 grote tomaten of 400 gram gepelde tomaten uit blik
- 100 g groene linzen
- 70 gram tomatenpuree
- 2 liter kokend water
- 100 gr vermicelli
- 50 g Mama Langa (of meer of minder naar voorkeur van dikte)
Bereiding:
- Snijd de uien, peterselie, koriander, bladselderij. Je kunt ook een passeerzeef / groentezeef of een keukenmachine dit werk voor je laten doen.
- Doe een eetlepel olijfolie in de pan en bak het vlees in kleine blokjes bruin.
- Voeg de gesneden uien, peterselie, koriander, selderij en de overige twee eetlepels olijfolie toe en laat een paar minuten zweten.
- Voeg de kruiden (zout, peper, gember, kaneel en saffraan of kurkuma) toe, evenals het bouillonblokje.
- Voeg de fijngesneden tomaten en de geweekte kikkererwten toe. NB Als de kikkererwten uit blik komen, dan eerst goed spoelen en later gelijktijdig met de linzen toevoegen.
- Giet 2 liter kokend water erbij.
- Dek de pan af en kook het geheel op een laagvuur voor ongeveer 30 minuten.
- Voeg nu de linzen en de tomaten puree toe en kook verder afgedekt voor zo’n 20 minuten.
- Los de Mama Langa op in een kom met lauw water. Giet dit mengsel al roerend gedurende 10 minuten in de pan.
- Voeg de vermicelli toe. Kook onafgedekt gedurende 10 minuten, onder regelmatig roeren of tot de vermicelli gaar is.
Tips naar eigen smaak:
Voor het serveren een halve geperste citroen aan de pan met Harira toevoegen.
Als je de soep als maaltijdsoep serveert, dan kun je deze met iets meer binden met Mama Langa meel of voor meer vulling kiezen zoals rijst erbij of meer vlees, kikkererwten en linzen. Een combinatie van beide kan natuurlijk ook.
Recept van Nabila Harboul.