Het is eenvoudig, snel en lekker om zelf glutenvrije snacks te maken. Met dit recept maak je glutenvrije crackers. Glutenvrije crackers hebben het grote voordeel dat je helemaal zelf kan kiezen wat je erop wilt doen. Denk bijvoorbeeld aan hummus of kruidenkaas, hmmm. Deze glutenvrije crackers met Mama Langa meel zijn ook nog eens een goed begin van de dag, omdat ze veel goede koolhydraten bevatten met een langzame energieafgifte, waar je lekker de hele ochtend genoeg aan hebt. Kortom, deze glutenvrije crackers zijn dus ook nog eens gezond, zowel als glutenvrije snack als ontbij. Je kunt ze eenmaal goed afgekoeld in een afgesloten trommel bewaren.
· 50 gram Mama Langa meel
· 50 gram rijst meel
· 100 gram karnemelk
· 20 gram zonnebloemolie
· snuf zout
. zaden, pitten, gebroken noten om op de bovenkant te strooien
NB. Deze hoeveelheden zijn voor 6-8 crackers, afhankelijk van hoe breed je ze wilt. Wil je meer maken kun je natuurlijk de hoeveelheid verdubbelen. Als ze goed afgekoeld en droog zijn kun je ze goed bewaren in een afgesloten trommel. Mocht je ze per ongeluk iets te dik hebt gemaakt op sommige plekken of net niet lang genoeg in de oven hebt gehad waardoor ze hier en daar nog wat taai zijn, kun je ze op de verwarming leggen totdat ze lekker knapperig zijn en dan afgesloten bewaren.
1. Verwarm de oven voor op 170 graden (160 graden hete lucht).
2. Doe alle ingrediënten bij elkaar en schep ze met een spatel net zo lang door tot het een soort pasta is geworden.
3. Smeer het beslag op een pakpapier in een rechthoekige vorm en maak het evenwichtig plat tot 2-3 millimeter.
Tip! Wij doen dit als volgt: smeer het beslag vlak uit, verdeeld over het bakpapier. Smeer dan een ander bakpapier in met karnemelk en leg het vel met de natte kant op het beslag. Rol het evenwichtig uit met een roller. Door de karnemelk kun je het bovenste bakpapier er nu zo weer aftrekken zonder dat het vastplakt. De randjes afsnijden met de dikke achterkant van een broodmes of natte spatel zodat ze mooi recht zijn. Van het teveel kun je eventueel nog een cracker maken. Maar kies vooral je eigen methode.
4. Smeer de crackers in met een beetje zonnebloemolie(olijf kan ook).
5. Snij rechte lijnen in het uitgesmeerde beslag, bijvoorbeeld met de achterkant van een nat broodmes, hiermee vorm je de crackers. Als je het beslag erg meegeeft kun je het mes er nog een keer terug door halen, zodat de randjes weer terug gaan.
6. Bestrooi de crackers naar keuze met bijvoorbeeld sesam of maanzaad, gebroken lijnzaad, zonnebloem- of meloenpitten of bijvoorbeeld gebroken pistachenootjes en eventueel wat grof gemalen zeezout. Net wat je zelf lekker vindt.
7. Zet de crackers in de oven voor circa 40 minuten op 170graden (160 graden hete lucht). Houd het een beetje in de gaten, het kan een beetje afhankelijk zijn van hoe dik je de crackers hebt gemaakt.
Eet lekker!