Vialanga LogoMama Langa Logo

Mama Langa's Thaise Viskoekjes

Maak je eigen veganistische thaise viskoekjes

Zo maak je vegan en glutenvrije thaise viskoekjes


Deze thaise viskoekjes noemen wij ook wel thaise Mama Langa linzenkoekjes. Deze thaise viskoekjes zijn geheel vegan en glutenvrije en hiermee zijn ze dan ook een verantwoorde vleesvervanger, zonder toevoegingen en je maakt ze helemaal lekker zelf. Dat betekent dus ook dat je in de vegan thaise viskoekjes zelf bepaald wat je erin doet. (Zie ook andere varianten zoals de Mama Langa linzen kroketburger). Deze vegan thaise viskoekjes zijn gemaakt met jackfruit dat is gekookt in kokosmelk met Thaise curry. Met de curry kokosmelk wordt daarna de groente lekker op smaak gebracht, wat deze maaltijd een mooi geheel maakt. Een goede rijst erbij en smullen maar.

Recept voor vegan thaise viskoekjes


Ingrediënten:

· 1 blik jackfruit (bijvoorbeeld van het merk Koh Thai) met uitlekgewicht 235 gram

. 400 ml kokosmelk  

. circa 4 eetlepels Thaise currypasta (rode Thaise curry van het merk Koh Thai is glutenvrij)

. 100 gram Mama Langa meel

· 100 gram koud water

· 400 groentebouillon (400 gram gekookt water met daardoor een groentebouillonblokje)

· 1 blikje gekookte linzen 310 gram van Bonduelle of ander merk   

. bosje verse koriander (naar smaak, bijvoorbeeld circa 20 gram), een ander kruid kan ook zoals Thaise basilicum.    

. Jasmijn (pandan) rijst, bijvoorbeeld Tilda fragrant Jasmine sticky rice

. diverse kleurrijke groenten zoals spitskool, rode paprika en sperziebonen

Bereiding:

De burgers kun je op een eerder moment voorbereiden en ze in de koelkast wegzetten totdat je begint met de bereiding van de maaltijd om te eten.

Allereerst de voorbereiding van het jackfruit:

1. Spoel het jackfruit goed af

2. Giet de kokosmelk in een pan en doe er twee eetlepels currypasta bij

3. Doe de afgespoelde jackfruit bij in de pan en kook dit circa 15 minuten, ondertussen kun je beginnen met de burgers

4. Schep het jackfruit uit de curry kokosmelk en trek het uit elkaar, net als 'pulled chicken'. Laat de curry kokosmelk even staan.

Nu de Mama Langa linzen massa maken:

Hieronder zie je een basisrecept voor de Mama Langa linzenmassa om de koekjes, burgers of kroketburgers te maken. Maak je ze wat dunner en kleiner worden het stevige knapperige koekjes, maak je ze wat groter worden het burgers, maak je ze dikker, dan worden het kroketburger. Er zijn talloze variaties te bedenken.

5. Giet de linzen in een vergiet en laat het uitlekken

6. Meng met een garde het Mama Langa meel met het koude water in een pan.

7. Los een groentebouillonblok op in 400 gram kokend water.

8. Pak nu je spatel en verwarm al roerend de pan met Mama Langa, terwijl je er steeds een beetje groentebouillon bij roert.

9. Blijf roeren en omscheppen op zacht vuur, vooral over de bodem totdat er een soort elastische massa ontstaat.         
Je zult merken dat er in dit proces een sterke geur van het meel vrijkomt, maar dit verdwijnt na een tijdje vanzelf en ga je niet proeven.

10. Maal de uitgelekte linzen.

11. Roer de gemalen linzen door de Mama Langa massa.

12. Blijf spatelen in de verwarmde pan, dit is best even een pittig werkje, totdat het de dikte en elasticiteit heeft dat je wilt.    
Voor dit gerecht is het lekker om het wat stijver te maken, dan wordt de koekjes steviger. Als je het soepeler laat is het geschikt voor de kroketburger.

Voeg wat peper en zout toe naar smaak. Je zult merken dat de geur nu ook weg is uit je massa.

13. Doe de massa in een kom en roer hier naar smaak de ingrediënten door die zullen bepalen wat voor burger het wordt.
Dus dit kunnen groenten zijn of zoals in dit recept het gekookte jackfruit en verse koriander.

14. Zet de massa een tijdje weg in de koelkast totdat je het wilt gaan bakken.

Door te koelen wordt de massa minder plakkerig en is gemakkelijker te vormen tot mooie koekjes of burgers.  

Bereiding van het gerecht om te eten:

1. Kook de Jasmijn plakrijst (ook bijvoorbeeld Koh Thai).  

2. Neem verschillende groenten zoals bijvoorbeeld spitskool, rode paprika, sperzieboontjes en snij ze in reepjes.

3. Maak van de afgekoelde Mama Langa massa kleine bollen. Kleiner of groter naar smaak (let op, ze vullen behoorlijk).

3. Druk de bollen plat tot platte koekjes. Ze zijn nu klaar om te bakken.

4. Bak de koekjes tot ze aan beide zijden lekker bruin zijn en de buitenkant lekker stevig en knapperig is.

5. (Roer-)bak de gesneden groenten.

6. Voeg de curry kokosmelk waarin het jackfruit is gekookt toe aan de groente en roer nog even door op een zacht vuurtje zodat alles lekker warm wordt.

Vul een nat glas met de rijst en keer deze om op het bord. Schep er wat currygroente naast en enkele Mama Langa linzenkoekjes.
Maak het af met twee takjes verse koriander en je gerecht is klaar om te serveren.

Kin ahaan arroy kab!

Ofwel eet smakelijk!

Schrijf je in en blijf op de hoogte
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste updates, kortingscodes en meer! 
FB
InstaTwitterLI

Vialanga bvJachtlaan 7, 9301 KN Roden (Dr)
Nederland
+31 (0) 50 - 501 - 0250
info@mamalanga.nl

© Vialanga bv 2021
Retourneren
Algemene Voorwaarden
Privacy en cookies
Disclaimer
Klachten