Vialanga LogoMama Langa Logo

Mama Langa's Eierballen

Zo maak je zelf glutenvrij eierenballen

Ontdek hoe je zelf glutenvrije eierballen maakt


Voor de Groningers is hij zo gewoon (en bij iedere snackbar verkrijgbaar), dat we soms vergeten hoe bijzonder deze ‘aaierbal’ is. Maar het stempeltje ‘UNESCO immaterieel cultureel erfgoed’ scoor je natuurlijk niet zomaar. Sinds die erkenning heeft de Groningse trots het gewonnen van de nuchterheid. Op allerlei menukaarten verschijnen de gekste varianten: van kwartelei tot roti-bal. De eierbal werd zelfs geëerd met zijn eigen festival. En nu is hij er dus ook zonder gluten en is ie ook net wat gezonder, vol gezonde koolhydraten en vezels. En die kun je nu zelf maken. Het is even een werkje, maar zó de moeite waard!

Met dank aan het originele recept van visitgroningen.nl, maar dan met Mama Langa meel en glutenvrije paneermeel.

Recept voor glutenvrije eierballen

Ingrediënten (voor 4 eierballen)

·  65 g Mama Langa meel + 50 g voor het paneren

·  1 tl kerriekruiden of anders naar smaak*

·  1 tl gemalen mosterdzaad of anders naar smaak*

·  Gedroogde of verse peterselie

·  32 g ongezouten roomboter

·  250 ml koude kruiden- of groentebouillon

·  4 middelgrote eieren + 1 ei (opgeklopt) voor het paneren

·   50 g (glutenvrij) paneermeel of broodkruim

* In dit voorbeeld is een specerijenmengsel gebruikt met chili, koriander, fenegriek, gember, kaneel, karwijzaad, komijnzaad, kruidnagels, nootmuskaat, peper, piment, kurkuma en venkelzaad.

Bereiding

Ragout maken

1. Schep voorzichtig het Mama Langa meel in een kom (door de kleine zetmeelkorrels stuift het nogal) en roer hier de specerijen en peterselie door.
2. Smelt de boter in een steelpan.
3. Voeg zodra de boter begint te borrelen het Mama Langa meel / specerijenmengsel toe.
4. Verhit het geheel al roerend met een spatel circa 3 minuten op laag vuur. Let op dat het niet te donker wordt of aanbrandt tijdens het inkoken.
5. Schenk de groentebouillon erbij, breng zachtjes aan de kook en roer met een spatel alles tot een mooie egale massa.
6. Breng op smaak met peper en zout.
7. Blijf nog even met de spatel goed omscheppen en doorgaren tot het een mooie (elastische) ragout is.
8. Schep de ragout in een schaal, dek af en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Laat daarna ongeveer 5 uren opstijven in de koelkast of 1,5 uur in de vriezer.

Eieren prepareren

1. Kook de eieren in ongeveer 5 minuten hard, laat ze schrikken onder koud water en pel ze. Dep de eieren droog met een stuk keukenpapier.
2. Verdeel de ragout in 4 gelijke porties van ongeveer 70-80 gram.
3. Maak je handen een beetje nat en maak balletjes van de ragout, leg ze op een bord en druk ze plat.
4. Bestuif de eieren met wat Mama Langa meel en vouw de ragout gelijkmatig om het ei heen.
5. Wikkel de eieren in vershoud-folie en laat ze 24 uur opstijven in de koelkast.

Paneren

1. Zet een bord klaar met daarop het Mama Langa voor het paneren en een tweede bord met daarop het paneermeel.
2. Klop het ei los in een kom en zet die er ook bij.
3. Haal de eierballen achtereenvolgens door het Mama Langa meel, door het ei en door het paneermeel.
4. Herhaal dit zeker nog twee keer, zodat de korst voldoende dik en knapperig kan worden.
5. De eierbal is nu klaar om de frituur in te gaan!

Frituren

1. Verhit olie in een frituurpan tot 170 °C.
2. Frituur de eierballen ongeveer 5 minuten.
Let op: frituur eierballen niet in te hete olie, anders wordt het ei van binnen niet warm en van buiten te bruin.

Serveer de eierballen, lekker met een beetje (Groningse) mosterd.
Het is een lekker gerechtje als snack, maar wordt ook gegeten als vegetarische vleesvariant bij de warme maaltijd, of gewoon lekker met patat-friet.

Eet smakelijk!

Let op: eet de eierballen direct of bewaar ze (voor frituren) maximaal twee dagen in de koelkast. Daarna zijn ze niet meer lekker. Je kunt de bal niet invriezen.

Eierballen zijn eierballen. Toch willen we verwijzen naar de website van https://www.visitgroningen.nl/nl/blogs/eierballen-maken voor het originele recept van de Groninger eierbal, waarop dit recept is gebaseerd. Met dank aan VisitGroningen.nl. Hier vind je overigens meer recepten, uitjes en info over het bijzondere Groningen.

Schrijf je in en blijf op de hoogte
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste updates, kortingscodes en meer! 
FB
InstaTwitterLI

Vialanga bvJachtlaan 7, 9301 KN Roden (Dr)
Nederland
+31 (0) 50 - 501 - 0250
info@mamalanga.nl

© Vialanga bv 2021
Retourneren
Algemene Voorwaarden
Privacy en cookies
Disclaimer
Klachten