Zo maak je gezonde glutenvrije pizza
Pizza is zo lekker! Helaas wordt pizza vaak gemaakt met witte bloem, wat een vergelijkbare minimale voedingswaarde heeft als witbrood. Als je gezonder wilt eten, dan kun je deze pizzabodem van Mama Langa meel eens proberen. Deze pizza is rijk aan vezels en heeft een hoge voedingswaarde. Je eet er daarom ook minder van want de pizza zorgt voor een goede verzadiging, die ook nog eens veel langer aanhoudt dan gewone pizza, waardoor dus ook de gevreesde suikerdip uitblijft. En iedereen kan blijven mee eten, want deze pizza is en ook nog eens glutenvrij en hypoallergeen!
Recept voor glutenvrije pizza
Ingrediënten:
Pizzabodem:
- 200 gram Mama Langa meel
- circa 300 gram warm water
- 3,5 gram droge gist (half zakje)
- zout
- paar scheuten olijfolie
- paar takjes verse Basilicum
- knoflook naar smaak
Tomatensaus:
- 2 gesnipperde uien
- een paar teentjes knoflook
- een bos geknipte bassilicum
- een scheut olijfolie
- gerookt paprikapoeder
Pizzabeleg:
Uiteraard kun je de pizza beleggen met allerlei smaakvolle ingrediënten zoals
- buffelmozzarella
- geitenkaas of feta
- kappertjes
- basilicum
- ansjovis
- paprika
- tomaat
- oregano
- enz.
Bereiding:
Pizzabodem:
- Verwarmde oven voor op 275 graden (of 250 graden als dit het maximum is).
- Neem een kom met de 300 gram warm water en los hier de gist in op.
- Snij of pers de knoflook en voeg het toe aan het water.
- Knip de basilicum grof en voeg dit ook toe aan het water.
- Voeg een snufje zout toe.
- Schep het Mama Langa meel erbij en meng het tot het kneedbaar is. Eventueel iets meer water of meel tot het niet kleeft en niet droog is. Beetje extra olijfolie kan ook.
- Als het een goed kneedbaar deeg is, nog even goed door kneden.
- Dek het dan af met een folie en zet het een paar uur te rusten.
- Rol het deeg uit tussen twee bakpapiertjes.
- Zet de pizzabodem in de oven om het even voor te bakken, tot het een beetje bruin en knapperig wordt en haal de pizza dan uit de oven om hem te beleggen.
Tomatensaus:
- Snipper 2 uien en fruit deze in een scheut olijfolie.
- Pers of snijd een paar teentjes knoflook en fruit deze nog even mee.
- Voeg een blikje tomatenblokjes bij de uitjes.
- Knip een bos basilicum en doe deze door de saus.
- Strooi gerookt paprikapoeder in de tomatensaus.
- kook de tomatensaus een beetje in, totdat de saus dik genoeg is om niet uit te lopen op de pizzabodem.
Pizza beleggen:
- De voorgebakken pizzabodem besmeren met de tomatensaus.
- Beleggen met buffelmozzarella en geitenkaas of feta, kappertjes, basilicum, ansjovis, paprika, tomaat enz.
- Strooi nog een beetje oregano over de pizza, dat gaat zo lekker ruiken.
- Terug in de oven op 275 (of 250) graden totdat de randjes mooi bruin zijn, het beleg warm en de kaas gesmolten.
In punten snijden en lekker smikkelen!
Naar recept van Hanneke Boer.