Wat is de oorspronkelijke herkomst van Mama Langa meel?
Wat is Mama Langa meel en waar komt het vandaan?
Mama Langa meel is puur meel van geschilde, gedroogde en gemalen wortels van de Malanga plant. Dit is een van de oudst verbouwde gewassen (Xanthosoma) in Midden en Zuid Amerika. Het werd al in de Late Preclassic periode (400 voor Christus –100 na Christus) door de oude Maya’s gegeten, echt heel erg lang geleden dus. En toch is het een goed bewaard geheim gebleven, Malanga is in Europa een nog volledig onbekend product.
Malanga in Ecuador
De Malanga wortels waar het Mama Langa meel van wordt gemaakt, worden verbouwd in Ecuador. Vooral aan de oostkant van het land zijn zeer goede groeiomstandigheden voor juist deze Malanga plant, in het gebied dat bijna grenst aan het regenwoud. Door de boeren hier te helpen om voldoende opbrengst van hun land te krijgen om met hun families van te leven, wordt voorkomen dat ze nieuw regenwoud moeten kappen om te ontginnen voor nieuwe landbouwgrond. Ecuador ligt op de evenaar en daarom is het hier het hele jaar door warm en vochtig met altijd even lange dagen. Omdat de Malanga plant 9 tot 12 maanden constante warmte nodig heeft en voldoende water om mooie gezonde wortels te laten groeien, is dit een ideale groei omgeving.
Stalin Armijos en de lokale boerenfamilies
De in Ecuador geboren en getogen Nederlander Stalin Armijos was bij de start van de Corona Pandemie voor werk in Ecuador. Hij had al een tijdje interesse voor de unieke Malanga planten en de verbouw ervan. Toen het door de lockdowns beter was een tijdje in Ecuador te blijven, besloot hij om zich deze tijd volledig te richten op de Malanga.
Stalin bestudeerde alles wat er te leren was over de groei en de verzorging van de Malanga planten en over de handel en de export van de Malanga wortels. Hij leerde van de experts en begon ook zelf met de verbouw van hectares vol met de zogenaamde olifantenoor planten, genoemd naar de vorm van het grote blad.
Ondertussen leerde hij heel veel verschillende boerenfamilies kennen die Malanga planten verbouwen. Hij hielp hen met al zijn verworven kennis en eigen creativiteit om de planten beter te verzorgen. Door betere verzorging krijgen de planten betere kansen om tot gezondere planten uit te groeien met grote stevige wortels. Denk hierbij aan het belang van onkruid wieden tussen de planten, zodat het aanwezige vocht zonder concurrentie kan worden opgenomen door de Malanga planten. De planten hebben veel water nodig. Het regent er veel, maar in het huidige klimaat is nu soms ook extra irrigatie nodig. Het aanleggen van eenvoudige water bassins hiervoor in tijden van veel regen is een van de creatieve oplossingen die Stalin graag aan de boeren doorgeeft. Zo is hij ook bezig met het zoeken naar eco-vriendelijke oplossingen om te voorkomen dat insecten de planten aansteken, iets dat in Zuid Amerika nog in de kinderschoenen staat.
Stalin helpt deze boeren ook om hun wortels voor een goede prijs te verkopen aan de exporteurs of hij koopt ze zelf, om ze persoonlijk naar de exporteurs te brengen aan de andere kant van het land. Zo heeft hij de markt erg goed leren kennen en heeft hij een sterk netwerk opgebouwd van vele boeren die graag met hem willen werken. Hij regelt de organisatie, coördinatie, planning, logistiek en de handel, maar werkt ook net zo hard met hen mee om de zaden te snijden en te poten, en de wortels te rooien, in zakken te doen en de zware zakken te verslepen naar de plek waar ze kunnen worden ingeladen in een transport.
Malanga naar Europa
De Malanga planten worden verbouwd door kleine boerenfamilies op maximaal enkele hectares per veld. Er zijn dus geen grote plantages, het is geen massa product. Dit is een van de redenen dat het niet in Europa verkocht wordt, het is logistiek te ingewikkeld.
Omdat Stalin zich zo gemakkelijk kan bewegen tussen de boeren en de exporteurs en precies weet hoe de processen verlopen, is het voor hem wel mogelijk om samen met deze boeren Malanga te produceren. Malanga wordt geëxporteerd vanuit Ecuador naar onder andere Puerto Rico, Verenigde Staten. Dit gaat altijd in de vorm van de verse wortels.
Na voldoende ervaring te hebben opgedaan met de verbouw, verkoop en export van Malanga, besloot Stalin Armijos om samen met 2 Nederlandse partners Malanga in Europa te introduceren. In heel Europa is het nog niet bekend en bij marktonderzoek blijkt er een grote vraag naar dit soort hypoallergene producten. Er is vooral een grote vraag bij mensen met Coeliakie, gluten intolerantie, Crohn’s, Colitus Ulcerosa, spastische darm en andere darmaandoeningen of voedselallergieën.
Oprichting Vialanga BV
En zo is besloten om Vialanga BV op te richten met als eerste product het pure Malanga meel, onder de merknaam Mama Langa. De partners zijn Stalin Armijos, Jordy Muus en Dorien Dijkstra, waarbij Stalin verantwoordelijk is voor het hele proces in Ecuador, Jordy voor de backoffice en alle digitale aanverwanten en Dorien voor de klantencontacten, verkoop, distributie en de dagelijkse zaken in Nederland. Er is voor gekozen om de wortels in meelvorm te importeren omdat dit niet alleen langer houdbaar is, maar ook eenvoudiger te verwerken en duurzamer. Dit voorkomt food waste en het heeft ook minder ruimte nodig tijdens de transport.