Hoe maak je de lekkerste glutenvrije speculaascake?
Als de dagen snel korter worden heb je al gauw zin in de warme smaken van speculaas en wat is dan beter dan een heerlijke speculaascake? Helaas bevat speculaascake al snel gluten en zijn er niet veel eenvoudige recepten om glutenvrije speculaascake te maken.
Kortom, wil jij graag een glutenvrije speculaascake bakken? Dan ben je bij Mama Langa aan het juiste adres. Zij heeft met haar Mama Langa meel namelijk een heerlijk recept hiervoor ontwikkeld!
Dit recept is perfect voor als je glutenvrij wilt bakken voor jezelf, voor familie of vrienden. Deze glutenvrije speculaascake bevat zelfs nog verstopte spijsbolletjes maken die deze cake tot een echte verwennerij maken.
Recept voor een glutenvrije speculaascake
Ingrediënten:
- 200 gram Mama Langa meel
- 3 eieren
- 192 gram suiker
- 8 gram vanillesuiker
- 200 gram Griekse yoghurt (6%)
- 100 gram zonnebloemolie
- 3 gram zout
- 10 gram speculaaskruiden
- Amandelschaafsel of amandel kruimels voor over de cake
- 150 gram verse spijs (gekocht op de markt bij de notenkraam)
- 6 gram bakpoeder
- sap van halve groene limoen (circa 20 gram)
Bereiding:
- Oven voorverwarmen op 180 graden of 170 graden bij hete lucht.
- Het Mama Langa meel, de eieren, de suikers, de yoghurt, de olie, het zout en de speculaaskruiden mixen.
- Het bakpoeder en het limoensap toevoegen.
- Het spijs in een gelijkmatige worst rollen en die vervolgens door de helft snijden, de helften nog eens door de helft enzovoort. Totdat je minimaal 30 gelijke stukjes van 5 gram ieder hebt, meer kan ook.
- Je kunt de bolletjes voorzichtig door het beslag spatelen, maar dan moet je goed opletten dat je bij het vullen van de bakvorm dat de bolletjes gelijkmatig over de vorm worden verdeeld. Je kunt ook schep voor schep het beslag in de vorm scheppen en telkens de bolletjes erover verdelen tijdens het scheppen. Je wilt straks in ieder plakje evenveel spijs terugvinden.
- Circa 50-60 minuten op 180 graden bakken, 170 graden bij hete lucht.
- Na circa 50 minuten (of iets eerder als ie al mooi bruin wordt) even controleren met een satéprikker of de cake al gaar is en wat amandelschaafsel erover strooien (niet te vroeg de oven open trekken, dan zakt de cake in!).
- Dan nog even weer in de oven tot ie mooi bruin en gaar is en de nootjes ook een beetje zijn gekleurd.
- Uit de oven nemen en goed laten afkoelen.
Tips:
Deze glutenvrije speculaascake is ook erg lekker met een kop warme chocolademelk na een lang stuk fietsen!
Net uit de oven is ie het allerlekkerste, als het korstje nog een beetje knapperig is.