Lekker voor met de hele familie: glutenvrije bitterballen
Verras de hele familie met een echte Nederlandse snack, waar nu iedereen lekker van kan mee genieten op een gezellige borrelavond! Met deze basis kunnen uiteraard ook glutenvrije bitterballen worden gemaakt gevuld met rundvlees, paddenstoelen of bijvoorbeeld kaas.
Deze luxe glutenvrije bitterballen met garnalen, zalm en dille zijn overheerlijk en kunnen ook tot kroketjes worden gevormd. Ze zijn dan heel geschikt als voorgerechtje bij een mooi (Kerst) diner.
Recept voor glutenvrije bitterballen
Ingrediënten:
Voor de vulling:
- 100 gram Hollandse garnalen
- 100 gram gerookte zalm
- 30 gram roomboter
- 30 gram Mama Langa meel
- 200 ml groentebouillon (blokje)
- Circa 1 ruime eetlepel fijngeknipte dille
Voor het paneren:
- 25 gram Mama Langa meel
- 125 ml melk
- 150 gram glutenvrij paneermeel van bijvoorbeeld Schär
- Zonnebloem of arachide olie om in te frituren
Bereiding:
- Maak een groentebouillon met een bouillonblokje en heet water.
- Knip de dille fijn.
- Snijd de Hollandse garnaaltjes en de gerooktezalm in hele kleine stukjes.
- Maak een roux door 30 gram roomboter in een panzachtjes te smelten.
- Schep er 30 gram Mama Langa meel bij en blijf roeren tot het papje langzaam gaar wordt.
- Doe 200 ml koude groentebouillon bij de nog warme roux en roer dit tot er een mooie ragout ontstaat. Let erop dat de bouillon koud is en de roux warm, of vice versa, anders lost het niet goed op. Is de roux al koud geworden, maak dan dus juist de bouillon warm.
- Meng de vis en de dille door de ragout.
- Als alles goed geroerd is, schep je de ragout ineen grote schaal en laat het goed afkoelen, bijvoorbeeld als het koud is nogeven in koeler of vriezer.
- Als de ragout koud genoeg is snijd je de koude ragout in gelijke stukjes die kleine bitterballen kunnen vormen als je ze gaat draaien, zo’n 15 stuks. Niet te groot want ze worden een stuk groter door het paneren.
- Draai met je koude handen snel balletjes van dekoude ragout. Als het te warm wordt lukt het minder goed.
- Zet de balletjes nog even terug in de vriezer omweer op te stijven.
- Zet twee schaaltjes klaar.
- Vul het ene schaaltje met een mengsel van 25 gram Mama Langa meel gemengd met 125 ml melk.
- Vul het andere schaaltje met 150 gram paneermeel, bijvoorbeeld glutenvrij van Schär.
- Haal de koude bolletjes uit de vriezer en haal één balletje eerst door de melk met Mama Langa meel en dan door het paneermeel. Haal het dan nog een keer door de melk en opnieuw door de paneer. Doe dit met alle balletjes.
- Zet de bitterballen enkele uren in de vriezer totdat ze bevroren zijn.
- Frituren in de frituurpan. Of verhit zonnebloem of pindaolie (=arachideolie) in een pan en laat er enkele bitterball en voorzichtig inglijden met een schuimspaan. Als de bitterballen mooi bruin van kleur zijn haal je ze eruit en laat ze uitlekken op een paar laagjes keukenrol.
Eet smakelijk!
Tip:
Als ze van buiten al bruin zijn en van binnen nog bevroren, dan is de olie te heet. Om te controleren of ze klaar zijn kun je met een dunne satéprikker in de bitterbal prikken of die niet meer bevroren is van binnen. Als deolie niet heet genoeg is of te snel afkoelt doordat je er teveel tegelijk in doet dan zuigen ze zich vol met olie en zakken ze naar de bodem.