Deze glutenvrije burgers zijn gemaakt met Mama Langa meel en linzen. De glutenvrije burger heeft de textuur van kroket! Daarmee is het niet alleen lekker, maar ook nog eens erg uniek! Wij noemen het de Mama Langa linzen kroketburger.
Deze glutenvrije burger is een verantwoorde vleesvervanger, zonder toevoegingen en je maakt hem lekker helemaal zelf. Dat betekent dus ook dat je er in kunt doen wat je zelf lekker vindt. Deze is gemaakt met paprika, rode ui en verse koriander. Het is een glutenvrije burger, maar van binnen lekker zacht en smeuïg zoals een kroket.
Hieronder een basisrecept, waarop talloze variaties te bedenken zijn (zie ook de tip).
· 50 gram Mama Langa meel
· 50 gram koud water
· 200 groentebouillon (200 gram gekookt water met daardoor een half groentebouillonblokje)
· 1 blikje gekookte linzen (uitgelekt 130 gram)
· peper en zout naar smaak
· rode paprika (of andere kleur naar smaak)
· rode ui
· bosje koriander (naar smaak, bijvoorbeeld 10gram) (houd je niet van koriander neem dan een ander kruid)
Hieronder zie je een basisrecept voor de Mama Langa linzenmassa om de kroketburgers, burgers of koekjes te maken. Maak je ze dikker en groter dan worden het kroketburgers, iets dunner krijg je burgers en dunner en kleiner worden het stevige knapperige koekjes. Er zijn talloze variaties te bedenken.
1. Meng met een garde het Mama Langa meel met het koude water in een pan.
2. Los een halve groentebouillonblok op in 200 gram kokend water.
3. Giet de linzen in een vergiet en laat het uitlekken
4. Snij een stuk rode paprika in kleine stukjes, hoeveelheid naar smaak en naar grootte van de paprika, bijvoorbeeld een halve.
5. Snij een halve rode ui in kleine stukjes en knip een bosje koriander in stukjes
6. Maal de uitgelekte linzen.
7. Pak nu je spatel en verwarm al roerend de pan met Mama Langa, terwijl je er steeds een beetje groentebouillon bij roert.
8. Blijf roeren, vooral over de bodem totdat er een soort elastische pasta ontstaat.
Je zult merken dat er in dit proces een sterke geur van het meel vrijkomt, maar dit verdwijnt na een tijdje vanzelf.
9. Roer de gemalen linzen door de pasta.
10. Blijf spatelen in de verwarmde pan, dit is best even een pittig werkje, totdat het de dikte en elasticiteit heeft die je wilt.
Laat de massa lekker soepel, dan wordt de burger lekker kroket-achtig. maak je het stijver, dan wordt de burger ook dichter.
Voeg wat peper en zout toe naar smaak. Je zult merken dat de geur nu ook weg is uit je massa.
11. Doe de massa in een kom en roer hier de paprika en rode ui door en tenslotte ook de geknipte koriander.
12. Zet de massa een paar uur weg in de koelkast totdat je het wilt gaan bakken.
Door te koelen wordt de massa minder plakkerig en is gemakkelijker te vormen tot mooie burgers.
13. Verdeel de afgekoelde massa in bollen en druk de bollen plat tot burgers. Kleiner of groter naar smaak (let op, ze vullen behoorlijk). Maak ze zo dik als een hamburger of ietsje dikker, dan blijven ze van binnen lekker zacht (als een kroket). Heb je ze juist liever stevig en knapperig, maak ze dan wat dunner. Ze zijn nu klaar om te bakken.
15. Bak de kroketburgers tot ze aan beide zijden lekker bruin en knapperig zijn.
Lekker op een broodje voor de lunch of bij de avondmaaltijd. Eet smakelijk!
De Mama Langa linzenburger of kroketburger kun je op allerlei manieren vullen of op smaak brengen. Probeer ook eens de Thaise Mama Langa linzenkoekjes, te vinden bij de recepten op deze site.